Większa bliskość do klientów dzięki promotorom

W specjalizującej się w produkcji części zamiennych firmie Motorservice tak zwani promotorzy tworzą dodatkowy interfejs do klientów. Wykwalifikowani technicznie pracownicy działają w różnych krajach bezpośrednio na miejscu w handlu hurtowym i w warsztatach. Zapewniają oni szybko i kompetentnie określone usługi serwisowe i pomoc, stanowiąc pomost komunikacyjny pomiędzy oddziałami handlu hurtowego a klientami warsztatowymi.

Koncepcja promotorów została wprowadzona już w 2010 roku i zapisuje od tego czasu historię sukcesu. W międzyczasie została ona jeszcze bardziej rozbudowana i zatrudniono dodatkowych promotorów.

„Zaletą naszych promotorów jest znajomość lokalnego języka, kultury i kraju. Ze względu na ich bliskość w kraju, mogą szybko informować i działać. Koncepcja przyniosła nam do tej pory tylko pozytywne echa”, mówi Hansjörg Rölle, członek zarządu pionu rynku wtórnego. Od 2016 roku, oprócz dotychczasowych promotorów w Polsce i Rosji po jednym takim specjalnym pracowniku pojawiło się we Włoszech, na Węgrzech, w Turcji i w RPA. Ponadto pozyskaliśmy promotorów w USA, Chile, w Krajach Bałkańskich oraz w Maroku i Tunezji. Doliczając kolejnego pracownika w Rosji firma zatrudnia obecnie łącznie 12 promotorów w jedenastu krajach.

Bliskość do „Point of Repair”

Promotorzy stanowią przedłużenie ramienia lokalnego kierownika sprzedaży i wspierają klientów w ich codziennej pracy. Obejmuje to na przykład identyfikację części zamiennych, dostarczanie informacji rynkowych lub określanie wymogów szkoleniowych dla warsztatów. Dobrze wyszkoleni pracownicy sami przeprowadzają podstawowe szkolenia oraz przedstawiają klientom najnowsze produkty i usługi Motorservice. Jako lokalni partnerzy do kontaktów są oni ponadto aktywni na targach i imprezach klientów lub w handlu hurtowym. W praktyce firma Motorservice rozróżnia pomiędzy promotorami zapewniającymi rozwiązywanie problemów technicznych oraz zajmującymi się raczej tematami związanymi z dystrybucją.

Do głównych zadań promotorów technicznych należy prowadzenie lokalnych kursów szkoleniowych i eliminowanie trudności technicznych związanych z instalacją produktów Motorservice bezpośrednio w warsztacie. Ponadto promotorzy ci identyfikują specyficzne dla rynku zapotrzebowanie na części zamienne i ściśle komunikują się z właściwym menedżerem produktu.

Promotorzy zorientowani na sprzedaż zapewniają dogłębne wsparcie sprzedaży i prowadzą lokalne działania marketingowe. Wykorzystują oni swoje lokalne kontakty do udzielania pomocy, przede wszystkim przy zakupie produktów Motorservice na poziomie detalicznym, u hurtowników i w warsztatach.

Informacje o Motorservice

Grupa Motorservice to organizacja zajmująca się dystrybucją w ramach międzynarodowej działalności Rheinmetall Automotive na rynku wtórnym. Jest ona wiodącym dostawcą podzespołów silników na rynku części zamiennych, oferującym marki Kolbenschmidt, Pierburg, BF i TRW Engine Components. Szeroki i bogaty asortyment umożliwia klientom zakup różnych części silników z jednego źródła. Oprócz rozwiązań przeznaczonych zarówno dla sprzedawców, jak i dla warsztatów, Motorservice oferuje także rozbudowany pakiet usług oraz kompetencje techniczne spółki zależnej przedsiębiorstwa technologicznego.